Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δράσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσαμε κάποιες δράσεις οργάνωσης φιλοξενίας προσφύγων από φορείς και συλλογικότητες και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2016


ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

Φόρμα φιλοξενίας προφύγων

Η Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες αλλάζει όψη ανακτώντας σιγά σιγά το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο.

Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του 90’, με την έλευση χιλιάδων μεταναστών/στριών από βαλκανικές χώρες και χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης και συνεχίζεται σήμερα με πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν οι οποίοι/ες είτε αναγκαστικά, είτε σπανιότερα από επιλογή, ζουν πλέον στην πόλη μας.

Για κάποιους/ες από αυτούς/ες αυτό συνιστά μια ανάπαυλα από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς, για κάποιους/ες άλλους/ες όμως η πόλη μας μπορεί να γίνει το τόπος που θα ριζώσουν και θα ξαναστήσουν τη ζωή τους.

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης εδώ και ένα χρόνο έχει αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της με τη συγκινητική προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και εθελοντικής εργασίας και συνεχίζει με την προσφορά φιλοξενίας σε οικογένειες προσφύγων.

Ήδη δεκάδες οικογένειες φιλοξενούνται σε σπίτια συμπολιτών, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν τη δυνατότητα σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δύσκολη διαβίωση τους στα Διαβατά, στην Ειδομένη και σε άλλους χώρους φιλοξενίας της περιοχής μας.

Όποιος/α έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κάποια οικογένεια προσφύγων ας συμπληρώσει την επισυναπτόμενη φόρμα την οποία πρέπει να στείλει στο oikopolis.social.center@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2310 222503

hospitality form - forma filoxenias.docx αρχείο docx, 15 KB


SolidarityNow

Πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας

«Όσα γεγονότα εκτυλίσσονται σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν αποτελούν απλώς μέρος μιας προσφυγικής κρίσης. Αντικατοπτρίζουν μια κρίση αλληλεγγύης».

Στο SolidarityNow, έχουμε ως στόχο να διεκδικήσουμε εκ νέου το όραμα μιας ισχυρής και ανθεκτικής Ευρώπης που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την κοινωνία των πολιτών και τις αξίες μια ανοιχτής κοινωνίας. Εμπνεόμαστε από τα όνειρα, τις ιδέες και τις δράσεις για μια καλύτερη κοινωνία και θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει σημασία. Με τη δημιουργία υπηρεσιών που απευθύνονται τόσο στους τοπικούς όσο και στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το μήνυμα ότι η κρίση αυτή μας αφορά όλους και ότι ο φυλετικός διαχωρισμός και ο ρατσισμός δεν είναι η απάντηση στην κρίση.

Επικοινωνούμε και στρεφόμαστε σε εσάς τους συνεργάτες, τους φίλους, τους συναδέλφους και συμμάχους μας με στόχο να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις πρόσφατες προσπάθειές μας και να σας παρακαλέσουμε για την ενεργή συμμετοχή και την υποστήριξή σας στο έργο μας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες να δημιουργήσει 20.000 θέσεις υποδοχής για την υποστήριξη του προγράμματος μετεγκατάστασης, το SolidarityNow ξεκινά ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που στοχεύει να δημιουργήσει 700 θέσεις προσωρινής στέγασης για τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, 600 θέσεις θα δημιουργηθούν στην Αθήνα και 100 θέσεις στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τις δύο αυτές πόλεις. Ο γενικός στόχος του προγράμματος φιλοξενίας “Solidarity Now Hosting Scheme Project” είναι να συμβάλει στην αύξηση θέσεων στέγασης για τους αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων όσων είναι επιλέξιμοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης).

Το έργο ενθαρρύνει τη συμμετοχή απλών πολιτών και μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα σε μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους ανθρώπους, μέσω της προσφοράς αξιοπρεπούς στέγασης στις κατοικίες τους. Το διάστημα φιλοξενίας σε κάθε σπίτι θα διαρκεί έως δύο μήνες με δυνατότητα επέκτασης.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο θα λαμβάνουν μικρά χρηματικά κίνητρα (ημερήσια ενίσχυση αξίας 2,5 ευρώ για κάθε φιλοξενούμενο αιτούντα άσυλο), προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν. Επιπλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, θα υποστηρίζονται/ καθοδηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας από μία άρτια εκπαιδευμένη ομάδα κοινωνικών επιστημόνων. Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν και αυτοί πρόσβαση στις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι επισιτιστικές τους ανάγκες θα καλύπτονται σταθερά, καθώς κάθε μήνα πρόκειται να λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων (μηνιαία κουπόνια αξίας 250 ευρώ ανά οικογένεια των δύο, ή 150 ευρώ ανά άτομο).

Για την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού και απαραίτητου προγράμματος, θα θέλαμε να ζητήσουμε την υποστήριξή σας!

Σας παροτρύνουμε να μας παραπέμψετε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν -πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους- είτε έναν αιτούντα άσυλο είτε μια οικογένεια για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αναζητούμε κατά προτίμηση κατοικημένα καταλύματα, αλλά και μη-κατοικημένα (π.χ εξοχικές κατοικίες). Εμείς θα φροντίσουμε για τα υπόλοιπα.

Ελπίζουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας και σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε το πρόγραμμα στα δίκτυα, τους συνεργάτες και τους δικαιούχους σας.

Διανύουμε ίσως από τις πιο σκοτεινές περιόδους της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μια εποχή που φαίνεται να χάνεται η ελπίδα∙ όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τον πολιτισμό μας. Μια εποχή όπου οι αξίες, τα σύμβολα και οι αρχές έχουν αποτύχει. Μια εποχή όπου οι ισχυροί έχουν γυρίσει ωμά την πλάτη τους στην αδύναμους. Παρακαλούμε βοηθήστε μας να επιδείξουμε αλληλεγγύη και συμπόνια και σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή ώστε να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα συμφέροντα και ότι οι βασικές ανθρωπιστικές αρχές είναι ακόμα ζωντανές -αν όχι στα χαρτιά, τουλάχιστον στις καρδιές μας-. Ας δείξουμε από κοινού ότι η Ελλάδα θυμάται το παρελθόν της και ότι είναι πράγματι η γη της φιλοξενίας. Προτείνετε στους φίλους, συγγενείς και συνεργάτες σας να ανοίξουν τα σπίτια και τις καρδιές τους. Προτρέψτε τους να επικοινωνήσουν μαζί μας. Κανείς δεν πρέπει να το περάσει αυτό μόνος του. Ας είμαστε τώρα ενωμένοι.


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Πρόσκληση διάθεσης σπιτιών για φιλοξενία προσφύγων

Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην περιοχή μας, κυρίως οι οικογένειες, έχουν μεγάλη ανάγκη για μία σύντομη φιλοξενία σε σπίτια, για να πάρουν μία προσωρινή ανάσα προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους κόντρα σε φράχτες και στρατούς ή καταλήξουν στους γνωστούς καταυλισμούς με τις -τουλάχιστον- δύσκολες συνθήκες. Ήδη, στο πλαίσιο του μεγάλου και αυθόρμητου κινήματος έμπρακτης αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει παντού, χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για να τους φιλοξενήσουν. Ας το κάνουμε και εμείς, ή τουλάχιστον όσοι έχουμε ακόμα αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, όπως πολλές άλλες συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία σας καλεί να δηλώσετε τη διαθεσιμότητα του σπιτιού σας για τη φιλοξενία προσφύγων. Για να γίνει αυτό συντονισμένα και μεθοδικά, παρακαλούμε συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα και στείλτε την στο e-mail  antiratsistiki.thess@gmail.com . Οι διαθεσιμότητες θα αντιστοιχίζονται με τις ανάγκες φιλοξενίας, όπως προκύπτουν από αλληλέγγυους γιατρούς και άλλες όμαδες που παρακολουθούν καθημερινά τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και τους καταυλισμούς και θα ενημερώνεται το πρόσωπο που δηλώθηκε ως επαφή. Στη συνέχεια, θα αναλάβει αυτός/η να έρθει σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει.

Παρακαλούμε να προωθήσετε το mail και σε άλλες λίστες.

Για το συντονισμό εκ μέρους της Αντιρατσιστικής: Νατάσα, Κάτια

formafiloxenias.xls αρχείο xls, 33 KB


Μικρόπολις - Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία

Ναι! Θα τους πάρουμε στα σπίτια μας!

Εδώ και πολλούς μήνες είμαστε μάρτυρες ενός εξωφρενικού σκηνικού ενάντια στην ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια που διαδραματίζεται στους τυπικούς ή άτυπους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί πρόχειρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στην Ειδομένη.

Ως Μικρόπολις έχουμε σταθεί και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους αυτούς, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, που έχουν παλέψει με τον πόλεμο, την βία, το φόβο, την φτώχεια, τα σύνορα και τον ρατσισμό, κι ενώ κατάφεραν να περάσουν μέσω θάλασσας στην Ελλάδα ζωντανοί, εξακολουθούν ναστερούνται βασικών αγαθών που οι υπόλοιποι θεωρούμε δεδομένα, ακόμα και στις μέρες της «κοινωνικοοικονομικής κρίσης»που διανύει η χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή όμως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ξεπερνά τις δυνάμεις των αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Γι’αυτό το λόγο, ζητάμε από τον κόσμο του Μικρόπολις αλλά και από όσους θέλουν να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διώχνονται από τα νησιά και φτάνουν εξουθενωμένοι στην πόλη μας και στην Ειδομένη, να τους προσφέρουν μια στάση ξεκούρασης, ηρεμίας και ανάκτησης δυνάμεων για να συνεχίσουν το ταξίδι και τον αγώνα τους.

Για να το καταφέρουμε αυτό οργανωμένα και σωστά, αποφασίσαμε να καταγράψουμε, στο βαθμό του δυνατού, τη διάθεση των ανθρώπων που επιθυμούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο σπίτι τους. Παρακαλούμε να καλείτε στο 6978467825 ή να στέλνετε mail στο mgfdthes@gmail για πληροφορίες, να συμπληρώνετε την φόρμα με τα στοιχεία σας που θα βρείτε στο blog μας ή στο Μικρόπολις στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 18 & Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη κι εμείς θα συντονίσουμε την διαδικασία επαφής σας με τους ανθρώπους που μπορείτε να φιλοξενήσετε.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Φόρμα διαθεσιμότητας χώρου αρχείο jpg, 113 KB

1 σχόλιο:

  1. Έξω οι προδότες. ΟΥΣΤ. Πάρτε τους λαθρομετανάστες ισλαμιστές στο σπίτι σας και ταϊστες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή